Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 196 bekeken 2 reacties

Top 3: Bezuinigingsvoorstellen Lochem

Het doel: een sluitende begroting. Daarom doet Lochem drie voorstellen om geld te besparen.

Het eerste voorstel zou het einde betekenen voor het doorschuiven van budgetten en daarmee het uitstellen van projecten. “Het doorschuiven van budgetten krijgt een structureel karakter”, staat in de begroting. “Hierdoor ontstaat een zogenaamde boeggolf aan budgetten.”


Projecten blijven liggen en stapelen zich op. Op voorhand van een kerntakendiscussie wil het college van Lochem deze budgetten afromen als dekking voor de begroting in 2011 en 2012. Sommige projecten worden mogelijk niet uitgevoerd.

 

Rente
Als tweede voorstel wijst het college op de rente voor leningen om te investeren. Reserves en voorzieningen kunnen hiervoor ook voor een deel worden ingezet. Door deze interne investeringsmogelijkheden zou de gemeente geld kunnen besparen. De bespaarde rente kan aan de reserves of aan de exploitatie worden toegevoegd. Het college kiest ervoor bijna een half miljoen aan de exploitatie toe te voegen tussen 2011 en 2014.

 

Het laatste voorstel gaat over de prijscompensatie. Lochem stelt voor om de jaarlijkse indexering van de budgetten met de inflatie een keer achterwege te laten. In 2011 levert dat eenmalig geld op. De lasten voor burgers stijgen wel met de inflatie. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de begroting.

Nico van Wijk

2 reacties

  • no-profile-image

    Blaas de bouw van het nieuwe gemeentehuis af. Van dat geld kunnen misschien andere dingen wel door gaan .

  • no-profile-image

    Ja en er staat ook nog een mooi gemeentehuis in Gorssel. Als jullie plaatsgebrek hebben verhuis daar dan heen. Dan heet Lochem weer plaats genoeg en geld om projecten voor de burgers te realiseren

Of registreer je om te kunnen reageren.