Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 216 bekeken 3 reacties

'Gemeente Utrecht hield scriptie tegen'

Een scriptie van een student aan de Universiteit Utrecht, waarin forse kritiek wordt geleverd op het functioneren van het 'jongerenloket' in die stad, is op verzoek van de gemeente geheim gehouden.

Dat beweert de gemeenteraadsfractie van de VVD in de Domstad. Volgens de scriptie zouden criminele jongeren in Utrecht vorig jaar stagegeld hebben geïncasseerd zonder daarvoor gewerkt te hebben, zo meldt RTV Utrecht.

Het bedrijf Fourstar, dat was ingezet om jongeren aan werk te helpen, kampte met een administratieve chaos waardoor vergoedingen werden uitgekeerd aan jongeren die daar niet voor in aanmerking kwamen.

De gemeente Utrecht publiceerde begin oktober een positieve evaluatie van het jongerenloket. In de voorbereiding op een debat daarover, kwam de plaatselijke VVD de scriptie op het spoor. Toen de partij die wilde inzien, kreeg de VVD nul op rekest. De liberalen zouden van de universiteit te horen hebben gekregen dat de gemeente geheimhouding hadden bedongen tot 2050.

Academische scripties zijn normaliter openbaar. Het afstudeerwerk is voor iedereen in te zien in de universiteitsbibliotheek en - steeds vaker - ook via internet.

De Utrechtse VVD wil van het college van B en W opheldering over de blokkade. Ook vraagt de partij om de geheimhouding op te heffen.

Joost Valkhoff

3 reacties

 • no-profile-image

  John

  Is de scriptie ook door de gemeente beoordeeld of alleen door de Universiteit?
  Ik hoop het laatste.

 • no-profile-image

  Juan F H

  M.b.t. het onder embargo te houden van een scriptie tot 2050 en de wet openbaarheid van bestuur, is het toch van de zotte dat op deze wijze gemeenschapsgeld op een chaotische wijze wordt verkwanseld c.q. mee omgesprongen. Het maar altijd pappen en nathouden is niet meer van deze tijd "hard" aanpakken deze figuren. Kijk maar in de thuislanden,daar wordt niet zo soft omgegaan, maar met straffe hand.

 • no-profile-image

  Pol

  Toch jammer dat de media tegenwoordig eerst publiceren en dan gaan verifieren, want op de radio hoorde ik dat de student de scriptie van het web heeft gehaald toen werd gewezen op afspraken over anonimisering van geciteerde personen. De betreffende scriptie zou morgen geanonimiseerd weer online zijn, volgens de universiteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.