Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 226 bekeken 2 reacties

‘Allochtonen bepalen criminaliteit niet’

Wat bepaalt de criminaliteit in gemeenten? Niet het aantal allochtonen, volgens onderzoek. Wel het aantal werklozen.

Het onderzoek is gedaan door criminologen van de Universiteit Gent en politicologen van de KU Leuven en gepubliceerd in het British Journal of Criminology. De sociale wetenschappers hebben alle mogelijke factoren bekeken en geconcludeerd dat het verband tussen criminaliteit en werkloosheid het sterkst is.

 

Sociaal-economisch

De criminaliteit onder allochtonen is wel hoger dan het gemiddelde, maar de oorzaak hiervoor was niet bekend. Nu de sociaal-economische factoren zijn meegenomen, blijkt niet het containerbegrip cultuur maar werkloosheid het probleem.

 

Er is gezocht naar een correlatie tussen allochtonen en criminaliteit. De wetenschappers hebben het aandeel niet-Europese inwoners van Belgische gemeenten vergeleken en geconcludeerd dat het geen bepalende factor is voor het verklaren van criminaliteit. In gemeenten met veel werklozen komt meer criminaliteit voor. De sociale samenhang is dan ook kleiner.

Nico van Wijk

2 reacties

  • no-profile-image

    Hoe heet het artikel en wie zijn de auteurs?

  • no-profile-image

    Unemployment, Inequality, Poverty and Crime: Spatial Distribution Patterns of Criminal Acts in Belgium

    door Marc Hooghe, Bram Vanhoutte, Wim Hardyns and Tuba Bircan

Of registreer je om te kunnen reageren.