Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 240 bekeken 2 reacties

Zwarte markt voor strooizout ontstaan

Strooizout kopen in krappe tijden? Op websites zoals Marktplaats.nl is nog genoeg te koop, hoewel je dan soms vier keer zo veel moet betalen.

Volgens Rijkswaterstaat en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten worden de regionale zoutloketten nog slecht gevonden. Dit terwijl een deadline nadert. Gemeenten, provincies en waterschappen hebben tot 1 januari om zich te melden bij de loketten, die het tekort aan zout moeten opvangen.

De zoutloketten worden in werking gezet als er een landelijk tekort dreigt. In dat geval kunnen wegbeheerders bijna niet meer strooien, zitten leveranciers in de problemen en zal het weer waarschijnlijk winters blijven. Dat is nu het geval. Verder zijn er twee alternatieven: het zout met zand of met water mengen.

Pekelwater. Dat bestaat voor ruim 20 procent uit zout en voor een kleine 80 procent uit water. Volgens kenners werkt dit prima tegen de gladheid op wegen. Het nadeel van zand is dat het niet goed is voor de riolering.

Nico van Wijk

2 reacties

 • no-profile-image

  Roel van Swam

  Wel merkwaardig dat slecht inkoopbeleid alsnog en alweer moet worden rechtgestreken door organisaties die hun zaakjes wel op orde hebben.

 • no-profile-image

  Frank K

  halloohoo
  krenterig nederland
  houd op met de bezuinigingen en start met strooien

  graag aub

Of registreer je om te kunnen reageren.