Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 197 bekeken 2 reacties

VNG weigert Israëlische delegatie

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een verzoek afgewezen om een studiereis te organiseren voor Israëlische burgmeesters uit de Westelijke Jordaanoever.

De VNG laat weten dat dit politieke gevoelig ligt en uitgelegd zou kunnen worden als steun voor nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.De woordvoerder benadrukt dat niet de vijf burgemeesters uit de
Westelijke Jordaanoever geweigerd zijn, maar dat de hele studiereis is
afgewezen.


De vereniging organiseert vaker dergelijke reizen, waarbij in het
verleden ook Israëlische burgemeesters waren. Toen waren er geen burgemeesters uit de Westelijke Jordaanoever. "Omdat de VNG haar neutraliteit ten aanzien van zowel Israel als Palestina wil benadrukken is van de organisatie afgezien", staat op de website.


Bezet gebied

Veertig Israëlische burgemeesters zouden in oktober naar Nederland
komen. Een woordvoerder van de burgemeesters stelt dat het de eerste
keer is dat burgemeesters uit bezet gebied zijn geweigerd. Dergelijke
reizen vonden al naar verschillende landen plaats.


De studiereis naar
Nederland is van de baan. Het standpunt van de VNG is in lijn met het nationale beleid ten aanzien van de nederzettingen. Het niet willen organiseren van de reis is besproken met het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ChristenUnie gaat Kamervragen stellen over de kwestie.

Nico van Wijk

2 reacties

 • no-profile-image

  D. Plantage

  uiterst merkwaardige reactie van de VNG...
  De kool en de geit sparen, gaat echt niet lukken.
  Wat nodig is, is lef. Kies keurig!

 • no-profile-image

  ineke

  er zijn vele gebieden in de wereld waar onrecht en spanningen tussen bevolkingsgroepen het dagelijks leven beheersen. worden de leiders daarvan ook geweigerd? Of is het 'toevallig' die uit het Midden Oosten?
  we zullen als land niet gezegend worden als we Israel niet zegenen. we hoeven het niet met hun politiek eens te zijn, maar de Bijbelse profetien zijn alleen nog maar wel waar geworden. Dus we zijn gewaarschuwd!

Of registreer je om te kunnen reageren.