Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 367 bekeken

Eigendom Groningse & Drentse lantaarnpaal onduidelijk

De Provincies Groningen en Drenthe en 27 gemeenten ruziën met Enexis over het eigendomsrecht van de straatverlichting.

De provincies Drenthe, Groningen en 27 gemeentes in beide provincies gaan de openbare straatverlichting op hun grondgebied Europees aanbesteden.

De lantarenpalen werden in het verleden onderhouden door het Elektriciteitsbedrijf Groningen Drenthe. Maar door de liberalisering van de energiemarkt ging dit over naar Enexis en Essent. De overheden vinden nu dat ook andere energiemaatschappijen de mogelijkheid moeten krijgen om de straatverlichting te verzorgen. Ook hopen de provincies en gemeenten dat door de aanbesteding de kosten voor het openbare licht omlaag gaan.

Ze hebben daarom eenzijdig met ingang van 1 januari 2012 het contract met Enexis opgezegd. Maar volgens de netbeheerder kan dat niet zomaar, omdat het bedrijf eigenaar van de 140.000 lantaarnpalen en kabels zegt te zijn. De Provincies en gemeenten zijn het daar niet mee eens en stappen naar de rechter.

Ook in de Dossierspecial Inkoop & Aanbesteden:

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.