Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 319 bekeken 2 reacties

Foutje Wsw kost Barendrecht 1,3 miljoen

Vanmorgen stond de gemeente Barendrecht tegenover het ministerie van Sociale Zaken, tijdens een hoorzitting over het budget voor de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).

De gemeente moest ruim 1,3 miljoen euro terugbetalen aan het ministerie voor ‘te veel’ ontvangen specifieke uitkeringen voor de Wsw en het participatiebudget. Het ministerie van Sociale Zaken vroeg Barendrecht om extra informatie over de jaarrekening 2009. Volgens de gemeente is zij met die informatie over de brug gekomen, waarna het ministerie alsnog besloot het bedrag terug te vorderen.

Het eigenlijke probleem: “een kleine procedurele onzorgvuldigheid in de jaarrekening”, stelt bestuursadviseur communicatie Babs Mouton van de gemeente. “Onze accountant heeft in de jaarrekening over 2009 melding gemaakt van twee onzekerheden. Wij hebben niet tijdig gemeld dat deze onzekerheden waren opgeheven.”

Volgens Mouton heeft de gemeentelijke accountant schriftelijk gemeld dat de onzekerheden er niet meer zijn. Toch vindt het ministerie dat het terugvorderen van het budget terecht is.  

Bezwaar

Barendrecht tekende hiertegen bezwaar aan. De uitslag van de hoorzitting wordt binnen twee tot zes weken verwacht. De gemeente geeft alvast aan in beroep te gaan als dit bezwaar ongegrond wordt verklaard. Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken stelt dat hij niets kan doen voor Barendrecht. De Krom zou gebonden zijn aan de wet.

Nico van Wijk

2 reacties

 • no-profile-image

  R. van Brakel

  De Krom voelt zich gebonden aan de wet. Maar je kunt handelen naar de geest van de wet of naar de juridische letter van de wet.
  Welke wordt het?

 • no-profile-image

  Treg

  Die de Krom doet er wel alles aan om zijn naam eer aan te doen.
  Als dit de bestuurlijke omgangsvormen worden in Nederland zullen we het samen wel rooien in Nederland!

Of registreer je om te kunnen reageren.