Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 841 bekeken

Welstandscommissie wordt afgeschaft

Het kabinet wil welstandscommissies per 1 januari 2013 afschaffen. Tot die tijd mogen burgemeesters en wethouders zelf bepalen of zij de commissies om advies vragen.

Dat schrijven de ministers Donner (wonen) en Schultz van Haegen (infrastructuur) in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet hoopt bouwprocedures te kunnen versnellen door het schrappen van het verplichte advies. De afschaffing moet in 2013 van kracht worden, als de Omgevingswet wordt ingevoerd.

Vooruitlopend daarop mogen gemeenten zelf bepalen of ze wel of niet bij de commissies aankloppen. "De huidige verplichting om in de omgevingsvergunningprocedure altijd advies bij de welstandscommissie over een bouwplan in te winnen verdwijnt", schrijven de ministers.

Alles wat je moet weten over Omgevingsrecht vind je in de Kennisbank Omgevingsrecht >>

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.