Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 280 bekeken 8 reacties

Ambtenaren zien salarisverhoging als ritueel

Een grote meerderheid van de ambtenaren ziet veel routineuze bezigheden om zich heen, wat zij ervaren als een obstakel voor Het Nieuwe Werken.

Ruim driekwart van de ambtenaren ziet ook de salarisverhogingen als een ritueel. Zij zien het niet als een beloning voor hun prestaties. Ook het beoordelingsgesprek wordt gezien als een rituele dans, denken vier op de tien door TNS Nipo ondervaagde ambtenaren. De term prestatiebeloning klinkt vaak. Toch denkt een ruime meerderheid van de ambtenaren dat het maar een loze kreet is.

Het Nieuwe Werken

Veel ondervraagden zien ook veel dagelijkse routines om zich heen, wat zij zien als een belemmering voor Het Nieuwe Werken. Wat qua rituelen de handen wel op elkaar weet te krijgen is het jaarlijkse kerstpakket. Ook teamuitjes blijven welkom. De vrijdagmiddagborrel is minder in trek, want 70 procent van de ondervraagde medewerkers gaat liever meteen naar huis aan het eind van de week.


Nico van Wijk

8 reacties

 • no-profile-image

  Bas van Leeuwen

  Het complete onderzoek naar rituelen in de publieke sector door TNS Nipo in opdracht van Driessen HRM Payroll is te lezen op www.driessen.nl/rituelen

 • no-profile-image

  R. van Brakel

  Wat mij opvalt is dat de onderlinge saamhorigheid onder collega's de afgelopen jaren toch minder is geworden. De individualisering zal daar ongetwijfeld een rol in spelen. Ik ben echter wel benieuwd wat het nieuwe werken op dit vlak met zich meebrengt.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Salarisverhogingen?

 • no-profile-image

  Gerrit

  Hoezo salarisverhoging? Er is toch een loonstop? Al ruim 12 jaar geen salarisverhoging gezien?

 • no-profile-image

  Dina

  Dus zes van de tien zien het beoordelingsgesprek niet als rituele dans.

 • no-profile-image

  didi

  salarisverhoging als in 'periodieke verhoging binnen de salarisschaa' neem ik aan?

  Grappig dat het routineuze werken als obstakel wordt aangegeven voor HNW. Is HNW immers ook niet: eigen verantwoordelijkheid pakken daar waar het kan en dus voorstellen voor verandering naar voren brengen?

 • no-profile-image

  Els

  Wat is dat: salarisverhoging?

 • no-profile-image

  Wil

  Hoe kun je een een salarisverhoging toepassen als er geen prestatie is? Laat (externe) klanten een oordeel uitspreken over de prestaties. Meeste ambtelijke organisaties worden gekenmerkt door bla bla, weet niet, kan niet, zal niet gaan, wordt lastig etc.. Prestatie beloning? Prima! maar dan ook minder loon als er niet wordt gepresteerd. Vraag je eens af of regels die ooit bedacht zijn nog van deze tijd zijn en waarom ze in vredesnaam van toepassing blijven. Daarnaast vraag iedereen op een A4 te schrijven wat zijn/haar functie behelst en wie daar in- of extern last van heeft als deze functie/taak niet wordt uitgevoerd. Iedereen die zijn "toegevoegde waarde" niet kan aantonen mag met 80% behoud van zijn/haar salaris tot aan pensioengerechtigde leeftijd naar huis. Scheelt veel geld, nog meer onzinnige regelgeving en bespaart de samenleving hopen ergernis.

Laad meer reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.