Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 478 bekeken 2 reactieslaatste update:22 dec 2011

Krediet GovUnited niet vanzelfsprekend

Samenwerkingsverband GovUnited wil 4,2 miljoen euro lenen van de Bank Nederlandse Gemeenten, wat niet eenvoudig zal worden. “Onze klanten zijn heel erg safe”, laat de bank weten.

“De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft contact met GovUnited”, zegt woordvoerder Aart Rietveld van de bank. “Maar GovUnited is geen klant van BNG. De stichting heeft dan ook geen kredietaanvraag ingediend.”

De bank heeft een scherpe en tijdrovende procedure voor het eventuele verlenen van krediet, blijkt uit navorsing van Gemeente.nu en Webwereld. "Voor BNG een kredietaanvraag van een instelling in overweging neemt, moet die instelling onze klantacceptatieprocedure doorlopen.” De klantenkring van de bank wordt beperkt door bepalingen in statuten.

En BNG staat eerder klaar met leningen als het gaat om overheidsinstellingen. “Wij laten niet zomaar iedereen toe”, benadrukt Rietveld. “Overheden gelden als veiliger dan private partijen.”

Business case

Spannende tijden voor het verzelfstandigde GovUnited. Als het samenwerkingsverband een klant wordt van BNG is race ook niet gelopen. “Als een instelling wordt geaccepteerd als mogelijke klant, kan de instelling een kredietaanvraag indienen. De kredietaanvraag zal de interne beoordelingsprocedure van BNG moeten doorlopen, waarbij de haalbaarheid van de business case, de omvang van het kredietrisico en de te stellen zekerheden belangrijke punten van beoordeling zijn.”

Het mag waarschijnlijk wel overigens, een lening geven aan een zelfstandige stichting, wat GovUnited momenteel nog niet is. De stichting moet nog worden geformaliseerd.

BNG leent niet alleen aan de overheid. "Ja, hoe definieer je overheid?" vraagt Rietveld, die erop wijst dat bijvoorbeeld ook woningbouwcorporaties leningen krijgen van de bank. Dat hoeft dus geen obstakel te zijn voor het krediet aan GovUnited.

Zekerheden

Rietveld stelt de hoofdvraag: “Welke zekerheden krijgt de bank van GovUnited?” Die zijn er, verzekert woordvoerder Lydia Verkerk van GovUnited. “Er is simpelweg sprake van een voorfinanciering binnen onze business case. Dat is niet vreemd. De lening is nodig om de doorlooptijd te kunnen financieren bij de ICTU.”

De woordvoerder betreurt dat het gaat om de financiële kant van het verhaal. “Het gaat hier om een samenwerkingsverband van gemeenten, wat al bestond voordat het echt op de agenda stond. Wij zeggen al jaren: ga niet telkens hetzelfde wiel uitvinden. We hebben gepioneerd. Zoals we ook melden op de website, de zorgen zijn onterecht.” Ook op Twitter laat de organisatie weten dat de toekomst juist positief is.

Business plan

Uit het concept van het business plan
van GovUnited blijkt dat de lening ook het voortbestaan van de
organisatie bepaalt. "In het geval de stichting geen lening verkrijgt,
dan kan de voorfinanciering niet aan ICTU worden terugbetaald", staat in het plan. "Dan zal
ICTU de contracten onder zich houden teneinde de
voorfinanciering terug te krijgen". Ze gaan dus niet over naar een derde partij. "De
deelnemers aan GovUnited moeten in dat geval de rest van de
samenwerking elders organiseren."

Als BNG niet met het geld over de brug komt, zijn de kosten voor deelnemende gemeenten. Zij moeten dan zorg dragen voor de onderhoud van de
programmatuur.

Directeur Arjen Hof van het samenwerkingsverband laat weten dat er momenteel wordt gewerkt aan het formaliseren van de stichting. Daarna worden serieuze gesprekken met de bank gevoerd. "Er is geen deadline", stelt Hof. ICTU wil het bedrag wel "zo spoedig mogelijk" op tafel hebben, maar de overheidsinstantie "begrijpt het proces en gaat voor zorgvuldigheid". Hof stelt dat het risico nihil is, "want contractueel gedekt".

Nico van Wijk

2 reacties

  • no-profile-image

    arjenhof

    Het is blijkbaar lastig om gewoon de feiten op een rijtje te zetten: GovUnited voert op dit moment alleen oriënterende gesprekken met de BNG, omdat er een volgordelijkheid in de verschillende stappen zit: eerst de Stichting, waarin de afnemende gemeenten deelnemen. Pas daarna kunnen gesprekken met de BNG gevoerd worden. Daarin zien wij niet veel problemen, omdat de business case sluitend is en GovUnited van-voor gemeenten is. Er zijn op dit moment dus helemaal nog afspraken met de BNG, omdat het simpelweg nog niet het juiste moment is.

  • no-profile-image

    arjenhof

    Bedankt voor de aanpassing/aanvulling in het artikel.

Of registreer je om te kunnen reageren.