Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 377 bekeken

Noord Friesland terug naar drie gemeenten

Gedeputeerde Staten Van Friesland willen door fusies drie sterke gemeenten in het noorden van Friesland smeden. Dat heeft gedeputeerde Tineke Schokker woensdag meegedeeld.

Met ingang van 2018 moet Leeuwarderadeel fuseren met Leeuwarden (115.000 inwoners). "Heel Fryslân is gebaat bij een sterke positie van Leeuwarden, zowel in het regionale als landelijke krachtenveld'', aldus Schokker in de Leeuwarder Courant.

Verder moeten Dongeradeel, Dantumadeel, Ferwerderadeel en Kollumerland één gemeente worden (65.000 inwoners). Hetzelfde geldt voor Harlingen, Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel (70.000 inwoners). De visie is het resultaat van gevoerde gesprekken met betrokken gemeenten.

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.