Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 514 bekeken 5 reacties

Halleluja, Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken (HNW) kent een groeiende en soms wat devote groep aanhangers. Juist dit enthousiasme brengt risico’s met zich mee.

Het onderwerp leeft. ‘Pas op met Het Nieuwe Werken’ was vorig jaar de best gelezen column op Gemeente.nu. Ook tijdens de jaarlijkse Dag van de Ambtenaar 2.0 ging het vaak over deze manier van werken. The Seven-Day Weekend werd een bestseller. De titel verklaart mogelijk een deel van het succes. HNW belooft efficiëntere organisaties, maar vooral ook dat je meer plezier in je werk kunt hebben. 

Eerst het boek. De schrijver, Ricardo Semler, brengt zijn theorie al jaren in de praktijk bij zijn Braziliaanse bedrijf Semco. Een voorbeeld: het is bij Semco mogelijk elke week één dag minder te werken, om dit na je pensioen te compenseren door een dag in de week aan de slag te blijven. Een andere greep uit zijn vaak nog onconventionele kijk op de zaak:

  • Werknemers bepalen hun eigen werktijden
  • Vergaderingen zijn vrijwillig
  • Werknemers kiezen hun eigen leidinggevenden

Dit klinkt waarschijnlijk goed. Steeds meer leidinggevenden en medewerkers gaan van start met Het Nieuwe Werken, of in ieder geval iets wat daarop lijkt. Maar HNW is niet heilig. Fouten zijn mogelijk. Conform de gedachte dat je kennis moet delen, biedt een LinkedIn groep over het onderwerp een handige lijst met aandachtspunten en vragen.

Top 10

1. Wat is het doel?

- Wek sowieso niet al te hoge verwachtingen als de invoering van HNW eigenlijk gaat om een kostenbesparing op huisvestingskosten.

2. Kies voor de integrale aanpak.

- Het gaat dus niet alleen om smartphones en flexibele werkplekken, bijvoorbeeld. Het gedrag van mensen is bepalend voor het succes.

3. Doe niet alles tegelijk.

- Werk stap voor stap.

4. Combineer de middelen met de ambities van werknemers.

- Houd dus ook rekening met de verschillen tussen mensen.

5. Geef medewerkers de tijd om te wennen.

6. Kies ook duidelijk voor 'het nieuwe leidinggeven'.

- Laat deze leiders het goede voorbeeld geven en vooral vertellen wat de voordelen zijn van de nieuwe manier van werken.

7. Is er genoeg budget vrijgemaakt om de invoering tot een succes te maken?

- Dit lijkt een logisch punt, maar het wordt vaak nagelaten.

8. Wees duidelijk over de prestaties die worden verwacht.

- Aanwezigheid is niet belangrijk, maar het werk moet wel gedaan worden.

9. Richt je als leidinggevende op de enthousiaste medewerkers.

- Laat je niet afleiden door somberaars.

10. Zorg voor voldoende werkplekken en een goede akoestiek.

- Jazeker, de werkomgeving blijft van belang.

Voor deze lijst is dank verschuldigd aan directeur Merel Wams van All In Content, en lid van de groep op LinkedIn. Een blauwdruk is het niet, deze lijst, wat ook blijkt uit de reacties op de nog lopende discussie.

Andere omgeving

“Het merendeel van de genoemde punten op de lijst heeft te maken met het standpunt dat Het Nieuwe Werken een doel is”, schrijft Daniëlla van Maldegem bijvoorbeeld.

“HNW kun je niet invoeren: je kunt management en medewerkers alleen bewust maken van het feit dat de organisatie in een heel andere omgeving werkzaam is. Je moet de bestaande groep medewerkers informeren door te communiceren en te laten beleven, maar ik denk dat de generatie die dit jaar van school komt, de nodige cultuurverandering allang geadopteerd heeft.”

Dit past aardig aan bij de zo goed gelezen column van Hans Doorenspleet. “Durf eens met elkaar te dromen: management en medewerkers”, adviseert hij. “Over hoe je zo goed mogelijk zou kunnen functioneren. Over wat het betekent als je beseft dat iedere medewerker belangrijk is voor je bedrijf.” Dromen dus, en denken, maar vooral ook doen.

Volg Gemeente.nu via Twitter.

Nico van Wijk

5 reacties

Laad meer reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.