Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 209 bekeken 1 reactie

Lobby om Papiaments in Grondwet te krijgen

De Fryske Akademy en Stichting Splika slaan de handen ineen om Fries en Papiaments erkend te krijgen in de Grondwet.

Sinds 10 oktober 2010 is ook het Papiaments tot de moedertalen in Nederland gaan behoren, omdat Bonaire sindsdien een bijzondere gemeente van Nederland is.

De zusterorganisatie van Splika op Bonaire, Akademia Papiamentu, sluit zich aan bij de samenwerking van de organisaties. Bij de samenwerking wordt kennis en ervaring uitgewisseld om tot formele erkenning te komen van het Papiaments. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om ook het Papiaments onder de bescherming van het Europees handvest voor regionale talen of talen van minderheden te brengen.

Talen van minderheden
Verschillende moedertalen in Nederland genieten bescherming onder het Europees handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Dit is het geval voor het Fries, maar ook voor het Nedersaksisch, het Limburgs, Jiddisch en Romani. Ook voor het Papiaments moet deze bescherming te gaan gelden als het aan de organisaties ligt.

Joost Valkhoff

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter

    Als we elk dialect tot taal gaan verheffen met alle kostbare gevolgen van meertalige documenten etc. waar houdt het verspillen van overheidgeld dan op. In Limburg spreekt elk dorp zijn eigen taaltje gaan we daar ook aparte tolken voor aanstellen? Meertaligheid leidt alleen maar tot verspilling en ellende kijk maar naar Belgie.

Of registreer je om te kunnen reageren.