Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 277 bekeken 9 reacties

EU onderzoekt ‘staatsteun’ aan voetbalclubs

De Europese Commissie onderzoekt of de steun aan voetbalclubs door Nederlandse gemeenten moet worden aangemerkt als ongeoorloofde steun van de overheid.

Het gaat in ieder geval om de steun aan Vitesse, NEC, MVV en
Willem II. De commissie vraagt deze clubs uitleg te geven over de hulp van
gemeenten. Volgens Europese regels mogen overheden geen steun geven aan
voetbalclubs. Ook verkapte subsidies, zoals een lage huur voor stadiums, is
verboden.Drie voorbeelden. Arnhem schold 27 miljoen euro aan schulden kwijt voor
Vitesse, MVV kreeg 1,7 miljoen van Maastricht en voetbalclub NEC kreeg 2,2
miljoen euro
via een financiële constructie met de gemeente Nijmegen.

Nico van Wijk

9 reacties

 • no-profile-image

 • no-profile-image

  Dick

  Raar dan toch dat dat kan, maar ja het gebeurt toen fc amsterdam niet kon betalen en ook niet fc wageningen was het over en fc vlaardingen ook. Maar waarom moet de belasting betaler betalen voor die clubs ze maken zelf de schulden als je niet kunt kopen huren enz enz dan hout het op, als je je hipootheek niet kunt betalen wordt je er uit geschopt of een schult op bouwt dan zeggen ze zoek het maar uit BETALEN anders sta je op straat.Waarom die clubs wel of hebben ze iemand die zeker dicht bij de gemeente staat vriendjes politiek ja toch je moet niet aan de hobbie,s van die mensen komen , er gebeurt erg veel in die takt van de voetbalsport te veel dat de gewonen man niet weet.

 • no-profile-image

  Dick

  Raar dan toch dat dat kan, maar ja het gebeurt toen fc amsterdam niet kon betalen en ook niet fc wageningen was het over en fc vlaardingen ook. Maar waarom moet de belasting betaler betalen voor die clubs ze maken zelf de schulden als je niet kunt kopen huren enz enz dan hout het op, als je je hipootheek niet kunt betalen wordt je er uit geschopt of een schult op bouwt dan zeggen ze zoek het maar uit BETALEN anders sta je op straat.Waarom die clubs wel of hebben ze iemand die zeker dicht bij de gemeente staat vriendjes politiek ja toch je moet niet aan de hobbie,s van die mensen komen , er gebeurt erg veel in die takt van de voetbalsport te veel dat de gewonen man niet weet.

 • no-profile-image

  Frans

  Het zou eens tijd worden. Al jarenlang worden clubs met duurbetaald personeel gesteund door de overheid. En de burger moet dit betalen. Overigens zijn de genoemde clubs niet de enigen. Kijk maar hoeveel gemeenten in stadions hebben geïnvesteerd of schulden van clubs hebben kwijtgescholden.

 • no-profile-image

  Rob

  Eindelijk. Het is gewoon schandalig dat er binnen ge gemeentes wordt bezuinigd op van alles en nogwat (incl. personeel) en dat overbetaalde voetballers gesubsidieerd worden.
  Leers deed destijds MVV in de ban en de nieuwe burgemeester stopt er weer een grote zak geld in. Ieder normaal bedrijf zou failliet zijn, maar voetbal is schijnbaar heilig. Een andere sport als bijv. korfbal (méér dan 300.000 beoefenaars!!) moet maar zien hoe ze het geld bij elkaar sprokkelen.

 • no-profile-image

  P van der nol

  Ik vind het een schande de Senioren in Nederland zijn beland in de armoede de inkomens van de NEDERLANDER is inkomen 3% achter uit gegaan.
  De gemeente moet stoppen.

 • no-profile-image

  Mark

  Heel schandalig dit. De overheid wil van de staat schuld af maar ondertussen gaat het geld naar de voetbal clubs die hier sponsors enzo voor heeft. Daarbij gaat het niet om een paar ton maar bijvoorbeeld 48 miljoen dat naar PSV gaat, ook nog met de afspraak het over 40 JAAR?????? terug te betalen? Dit hoort niet!

 • no-profile-image

  Mark

  Toevoeging eerder bericht:

  Daarbij komt dat de gemeente Eindhoven 55 miljoen moest bezuinigen? Den haag moet ingrijpen!

 • no-profile-image

  Rbdjan

  @Mark: Je hebt er de ballen verstand van. PSV krijgt GEEN staatssteun van de gemeente. Het plan valt binnen de regels van Europa. Weet je wat schandalig is? Mensen die moord en brand schreeuwen terwijl ze het plan niet hebben bestudeerd.

Laad meer reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.