Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 361 bekeken 11 reacties

Bezuinigen? Ambtenaren leveren het meeste in

De top drie van bezuinigingen wordt vandaag onderstreept tijdens de jaarlijkse Verantwoordingsdag. Ambtenarensalarissen, ontwikkelingshulp en defensie krijgen de grootste klappen.

De Algemene Rekenkamer heeft de plannen van het kabinet onder
het vergrootglas gelegd. Het gaat om 18 miljard tot 2015 om de financiën weer
op orde te krijgen. In 2011 wordt al 2,9 miljard bezuinigd. Volgens de
Rekenkamer zijn de plannen solide.

De grootste besparing voor 2011 staan hier op een rij:

 1. Ambtenarensalarissen -790 miljoen euro

 2. Ontwikkelingssamenwerking: -401 miljoen

 3. Defensiematerieel -143

 4. Inburgering migranten -100

 5. Leefomgeving en natuur -60

 6. Regionaal openbaar vervoer -30

 7. Innovatiesubsidies -27

 8. Reclassering (taakstraffen) -10

 9. Nationaal Historisch Museum -6

Voor dit jaar is al 2,65 miljard euro ingeboekt. Waar de
overige 250 miljoen vandaan moet komen? Dat is nog niet bekend. De grootste besparingen worden gevonden bij de ministeries; daar vallen dan ook de meeste ontslagen.

Overigens wordt
het geld niet alleen gevonden door te snijden. Ook de belasting op roken,
verzekeringen en kunst gaan bijvoorbeeld omhoog.Verantwoordingsdag

De Algemene Rekenkamer vraagt het kabinet om de Tweede Kamer ieder jaar
op de derde woensdag van mei “overzichtelijk te informeren over de voortgang
van de bezuinigingsoperatie”. De huidige informatie geeft volgens de Rekenkamer
nog “geen integraal overzicht van de gevolgen van de bezuinigingen”.

Wat hebben ambtenaren aan een
cursus meditatie? Of zelfs aan een cursus
glas-in-lood-zetten, of een cursus homeopathie voor dieren? De Rekenkamer heeft geen idee. Maar tijdens het onderzoek naar de uitgaven van de overheid kwam zij deze kostenposten wel tegen, wat overigens niet betekent dat hier een grote slag is te slaan. En het gros van deze declaraties kwamen voor bij het Rijk.  


Nico van Wijk

11 reacties

 • no-profile-image

  Wat zou de overheid moeten als de ambtenaren hun productie zouden laten afhangen van de maatschappelijke waardering voor hun beroep en van de bereidheid van de werkgever om een fatsoenlijk salaris te blijven betalen ?

 • no-profile-image

  Marcel

  Lekker, zo'n enorm gekleurd artikel. Want wat moet je met een cursus glas in lood zetten? Wat te denken van onderhoud aan Rijksmonumenten, of moet dat voor veels te veel geld aan een bedrijf worden uitbesteed? Of kan het een cursus zijn om iemand uiteindelijk een andere baan te laten vinden, dat die op een wat meer sociale manier eruit wordt gewerkt...

 • no-profile-image

  van Der Zwan

  Reorganisatie en bezuinigingen is niets nieuws. Veel grote ondernemingen doen dit al jaren. Het rijk komt nu vrij laat met zo, n beslissing. Overigens lokale gemeenten kunnen ook bezuinigen. Neem nu een grote stad, daar zitten enorm veel medewerkers directie veilig, stichtingen rond het bedenken van reeds bestaande adviezen rond veiligheid, kost de overheid miljoenen en handhavers welke wijken afstropen naar incidenten die er niet meer zijn of zelfs bevoordeeld tot stand brengen. Riddergedrag bij de overheid geeft immers tribunegedrag bij de burger.

 • no-profile-image

  henk

  Ik ben het helemaal met je eens Marcel. Een gekleurd artikel. Ik dacht bij een cursus glas in lood ook direct aan de onderhoudsman bij de monumenten. En ik kan ook wel iets bedenken voor de cursus homeopathie bij dieren. Wat te denken van de honden bij politie. Veel tijd en dus geld gestoken in het africhten, dus mag je daar ook wel een beetje zuinig op zijn.

 • no-profile-image

  Tjark van Zweden

  Het is niet het belangrijkst punt, die declaraties. Het is wel de rekenkamer zelf die het aankaart. Het staat onderaan. Je kan er ook een heel artikel aan wijden. http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/2419606/overheid-misbruikt-payrollconstructie.html

 • no-profile-image

  Tjark van Zweden

  Het is niet het belangrijkste punt. Die declaraties. Het is wel de rekenkamer zelf die het aankaart. Het staat ook onderaan. Hier is een heel artikel over dat onderdeel. http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/2419606/overheid-misbruikt-payrollconstructie.html

  Ik denk trouwens dat er bij de provincie veel te halen moet zijn. Afijn, dat heb ik niet zwart op wit.

 • no-profile-image

  Hans

  Er is ook een cursus budgetbeheer, deze kunnen burgers volgen bij de gemeentelijke kredietbanken. Bijvoorbeeld als je naar de schuldsanering gaat of geen werk meer hebt.

 • no-profile-image

  Werner

  Maar tijdens het onderzoek naar de uitgaven van de overheid kwam zij deze kostenposten wel tegen, wat overigens niet betekent dat hier een grote slag is te slaan? Deze tekst is een dubbeltje op zijn kant. Als de overheid niet op de kleintjes let, waarom heb je dan huismerken in een supermarkt.

 • no-profile-image

  Redactie

  Duidelijk punt, Werner. Het gaat om het totaal te bezuinigen bedrag op deze posten. Dan is het nog geen procent van al die miljarden. Maar goed, wie op de kleintjes let zal ook grotere bedragen kritisch volgen. Gelijk heb je.

 • no-profile-image

  Johan

  Hoe en waar en bij wie er ook bezuinigd wordt. In de praktijk draait het erop uit dat de eigenlijke uitvoerders van het werk nog harder voor nog minder mogen werken.

 • no-profile-image

  Erwin

  Bezuinigingen op ambtenaren kosten vaak meer geld dan dat het oplevert. Het is meer symboolpolitiek. In de praktijk vergrijzen overheidsorganisaties, dus een paar jaar vacaturestop is genoeg. Na de regen komt de zonneschijn en zal de overheid de schade inhalen door miljarden aan inhuur van externen.

Laad meer reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.