Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 360 bekeken 3 reacties

EU: hulp PSV mogelijk verboden

De gemeente Eindhoven wil de grond onder het voetbalstadion van PSV kopen, om de noodlijdende club te helpen. De Europese Commissie wil informatie om te zien of deze aankoop voor 48,6 miljoen euro geen verboden staatssteun is.De commissie
heeft informatie gevraagd over deze constructie. Daarna wordt bepaald of een
officieel onderzoek nodig is. De gemeente Eindhoven werkt hieraan mee.
Wethouder Stef Depla is vol goede moed. Tegelijkertijd moet het plan ook nog
door de gemeenteraad van Eindhoven. De SP heeft al gezegd tegen de aankoop te
stemmen.

Eindhoven koopt de grond dus voor
48,6 miljoen euro. Voetbalclub PSV betaalt dan 2,4 miljoen om deze grond te
huren van de gemeente, die jaarlijks 2,1 miljoen aan rente moet betalen en dus
amper verdient met het plan.

Nico van Wijk

3 reacties

 • no-profile-image

  Tom

  Een onderzoek door de EU is niet meer dan normaal, en daar zal niets schokkends uitkomen, verwacht ik. Erger is de tendentieuze berichtgeving overal en ook hier op gemeente.nu. De titel alleen al! Het is een onderzoek, dus "mogelijk verboden" is onnodig suggestief. Ook de laatste regel dat de gemeente Eindhoven amper verdient aan de constructie. Wie zegt dat ze geld moeten verdienen? Het betreft een zakelijke transactie waarin de grond aan de gemeente verkocht wordt. Daarnaast verdienen ze 3 ton per jaar. Dus van subsidie of zelfs een lening aan PSV is nergens sprake. Toch schreeuwt iedereen moord en brand, vaak gebaseerd op emotie en niet op ratio. Minister Donner voorop...

  Waar waren die moraalridders bij de bijna 30 miljoen die rechtstreeks van de gemeente Enschede geleend is aan FC Twente? Wat te denken van al die miljoenen gemeenschapsgeld die in de ArenA zit en de veel te lage huur die ajax betaalt (= verborgen subsidie), de 6 miljoen die ADO Den Haag van de Gemeente heeft geschonken, het overheidsgeld wat Feyenoord overeind houdt? Denk aan Venlo en Tilburg die ik weet niet hoeveel miljoenen in hun clubs steken. Waarom hoorde ik daar niemand over?

  PSV is de enige betaald voetbal club die nooit directe steun van de overheid heeft gehad en nu bij deze zakelijke transactie is het huis te klein. En dan heb ik het niet eens over de vele miljoenen (ca. 120 miljoen per jaar) die de club de gemeente Eindhoven oplevert in exposure, imago (wat is Eindhoven zonder Philips en PSV?), naamsbekendheid, de omzet voor horeca en de vele opbrengsten in belastingen (BTW, vermakelijkheidsbelasting e.d.)

  Kijk anders op deze link en zie wat er allemaal aan overheidsgeld verdwijnt aan VBO organisaties:

  http://www.groene.nl/2011/20/wie-betaalt-het-voetbal

  Dat zegt genoeg over de selectieve verontwaardiging.

 • no-profile-image

  Marcel

  Kan Eindhoven dan de lucht boven het stadion tot de dampkring ook niet kopen? Voor zo'n 100 miljoen moet dat kunnen, kunnen de spelers weer een jaar langer hun zakken vullen...

 • no-profile-image

  loek

  @Tom. Niet zeuren dat je niemand hebt gehoord over het dossier staatssteun en sport. Google met het zoekwoord staatssteun en je vindt er genoeg die hierover hebben geschreven. Zie dan ook het referentiekader staatssteun van BiZa en je weet dat het hier inderdaad gaat oim staatssteun en die mogelijk verboden is. Want het gaat niet om het begrip subsidie maar om elke vorm van economische interventies die een bvo voordeel bieden die niet-marktconfom zijn. En inderdaad ik heb die klacht ingediend. En niet alleen voor PSV maar voor alle betaald voetbal organisaties in ons land.

Of registreer je om te kunnen reageren.