Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 145 bekeken 2 reacties

Nederlander vertrouwt ambtenarij

In vergelijking met andere landen is het vertrouwen in de vaderlandse ambtenaren relatief hoog, blijkt uit onderzoek. Wat binnen het politieke systeem het minst wordt vertrouwd, zijn Tweede Kamerleden.

De tevredenheid over het functioneren van de overheid is
gestegen tot ruim boven de 60 procent, blijkt uit de Legitimiteitsmonitor
Democratisch Bestuur (PDF) van de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur, in
opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Als het gaat om het vertrouwen in de lokale overheid dan is
het beeld erg stabiel. Een gezagscrisis? Dat blijkt niet uit deze monitor, in
ieder geval. Het systeem werkt goed, hoewel er minder gepolderd mag worden van
de respondenten van het onderzoek. Ook meer directe invloed is een wens van een
flinke meerderheid van de ondervraagde burgers.Geweld

Belangrijk punt van aandacht is het groeiende aantal
Nederlanders dat zijn mening wil doorduwen met agressie en geweld. “Dit komt
verontrustend vaker voor dan incidenteel”, concluderen de onderzoekers. Toch
heeft een grote meerderheid van de bevolking nog steeds het fatsoen zich te
houden aan de wetten en regels van de rechtsstaat.Veel vertrouwen dus, maar in
Kamerleden. Die zijn niet geïnteresseerd in de mening van burgers. Die zijn ook
niet geïnteresseerd in het algemeen belang, denkt een meerderheid. Ook zijn er
zorgen over de macht van de Europese Unie.

Nico van Wijk

2 reacties

  • no-profile-image

    Verharding van de standpunten?

    Nederland vertrouwd de ambtenarij en houdt zich uiteraard aan haar regels. Maar de oorzaak ligt ook aan de zeer hoge handhaving. Anders zou dit doel van bewustzijn niet worden bereikt. Agressie tegen ambtenaren heeft puur te maken met de verhoogde handhaving en de wijze hoe personeel omgaat met burgers in haar maatschappij. In een nette wijk zullen mooie resultaten volgen tijdens een onderzoek. Maar wees eens eerlijk we wijzen nu naar de tweede kamer. Deze gaan door een zeer moeilijke fase, een burger welke het Riddergedrag van haar overheid ziet. Nederland is een complete tribune met burgers en we gaan steeds meer aan ons zelf denken door de handelswijze. Ik hou mij aan de regels, waarom ik gun de overheid geen extra geld voor een parkeer, snelheid verbalen vanwege terwijl je miljoenen uitgeeft aan ludieke cameratechnieken boven snelwegen. Dit is maar een voorbeeld. Acht de wetgever heeft alleen de wet invordering. Daar valt of staat de overheid mee. De maatschappij verhard.

  • no-profile-image

    Wet invordering is lachwekkend

    Inderdaad. Maar u moest eens weten hoe het systeem werkt. Werkelijk alleen de eerlijke opgever wordt gestraft en te laat een boete in systemen naar de belastingdienst. Gewwon weg niet eerlijk, ten opzichte van personen welke de boehouding te laag in vullen, maar we op tijd. Geen boete en na 4 jaar zat verdiend. Miljarden gaan er zo de deur uit over de grenzen aan geld wat niet betaald wordt. Je bent gewoon de lul als j eerlijk bent hier. Je zou eigenlijk eerlijke burgers moeten belonen. Maar goed werkelijk een lachertje de wet invodering. En als met gaat opsporen, zegt men ik ben gokverslaafd? Dus dat geld zit alsnog in de kist van de belastingen. Maar via een omweg?

Of registreer je om te kunnen reageren.