Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 232 bekeken 1 reactielaatste update:16 sep 2011

Er komt een wachtlijst voor ID-kaarten

Binnenlandse Zaken verwacht een run op ID-kaarten nu ze voor de burger gratis zijn. Daarom worden gemeenten gevraagd alleen identiteitskaarten uit te geven aan burgers die de kaart echt nodig hebben.

De overige aanvragen voor een identiteitskaart komen op een wachtlijst. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken per brief laten weten aan alle gemeenten.

Het ministerie is bang dat er een tekort aan identiteitskaarten ontstaat. Reden daarvoor is het besluit van de Hoge Raad van afgelopen vrijdag dat gemeenten geen extra geld mogen vragen voor de aanvraag van een kaart. Daarop wilden mensen massaal het pasje aanschaffen.

Verplicht

Mensen zullen nu eerder in aanmerking komen voor een kaart als deze binnen afzienbare tijd verloopt of als ze helemaal niet over een identiteitskaart beschikken. Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren die geen andere optie hebben dan een ID-kaart.

Joost Valkhoff

Eén reactie

  • no-profile-image

    123 hoedje van papier

    Top, lang leve de vrijheid. id en sofinummer is toch alleen maar ten gunste van de belastingen. Meer dan dat is het niet het werkt zo: id, sofinummer, GBA en je banknummer als deze vier aspecten er niet zijn valt er niets te halen. Dat is namelijk in Griekenland zo?dat je Id plichtig bent is alleen maar een drukmiddel om de rest door te laten rollen. Je bent hè beste als niemand je kent en zwart werkt. Niets illegaals aan, werkgever betaald jou immers. Dan moet die het maar niet doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.