Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 351 bekeken 1 reactie

Geen straf voor schending ambtsgeheim

De rechtbank in Breda heeft maandag raadslid Louis van der Kallen uit Bergen op Zoom veroordeeld voor het schenden van zijn ambtsgeheim. De rechter legde echter geen straf op omdat het raadslid niet handelde uit eigen gewin maar uit goede bedoelingen.

De veroordeling is gelijk aan de eis van de officier van justitie 2 weken geleden.


  In 2009 stelde Van der Kallen 62 vragen aan het college over het miljoenendebacle Bergse Haven. Na oriënterend onderzoek door justitie deed de gemeente in december van dat jaar aangifte omdat in de vragen vertrouwelijke informatie over het risico van de grondexploitatie stond.

  Van der Kallen zegt dat zijn vragen zijn gebaseerd op dossiers die hij kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) maar het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat er geen bewijs is voor die verklaring.

  De rechtbank trekt de integriteit van de verdachte niet in twijfel. „Maar hij heeft welbewust de grenzen opgezocht en is hierin te ver gegaan”, aldus de uitspraak.

  Bergen op Zoom verliest naar verwachting ongeveer 50 miljoen euro op het woningbouwproject Bergse Haven op het terrein van Koninklijke Nedalco. Door de hoge aankoopprijs en saneringskosten is het project niet rendabel te exploiteren.


  Joost Valkhoff

  Eén reactie

  • no-profile-image

   Raar maar waar

   We verzinnen wel allemaal regels naar bedrijven rond gedragscodes. Maar overheid is zelf niet in staat omintegriteit in te bedden Bin gemeenten. Dure boekjes en publicaties vanuit ccv enz. Raar maar waar. Het ccv wat een graaimachine aan advies. Bah

  Of registreer je om te kunnen reageren.