Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 523 bekeken 3 reacties

Miljoenenverliezen door slecht risicomanagement

Een goede risicoanalyse had Bergen op Zoom een verlies van 50 miljoen euro kunnen schelen en deze gemeente staat wat dit betreft niet alleen. “Risicomanagement staat nog in de kinderschoenen."

Sinds 2004, toen het Besluit Begroting en Verantwoording van kracht werd, moeten gemeenten specifiek aangeven wat de financiële risico’s zijn van projecten. Hun risicomanagement had daarom professioneler moeten zijn dan het momenteel is, stelt adviesbureau ConQuaestor, dat onderzoek deed naar dit management in 60 gemeenten.

Gemeenten geven toe dat ze nog flink wat stappen moeten zetten om het risicomanagement goed uit te voeren, volgens het bureau. En dat kost geld. Veel geld. Twee voorbeelden: de gemeente Beuningen verloor al twintig miljoen euro op een zandwinningsproject. Amersfoort zag bijna elf miljoen verdampen door de bouw van een cultureel centrum. Bergen op Zoom verloor de miljoenen bij het project Bergse Haven.

Ambtenaar wil wel

Van de ondervraagden voor het onderzoek geeft ruim 90 procent aan dat niet wordt gewerkt met de zogeheten in-control-verklaringen door het management, interne verklaringen over de processen en de hieraan gerelateerde risico’s. Volgens ConQuaestor prevaleren politiek-bestuurlijke overwegingen nog regelmatig. Ambtenaren blijken zeer bereid aan de slag te gaan met risicomanagement.

Nico van Wijk

3 reacties

 • no-profile-image

  schandalig overheid

  Afstraffen en korten deze gemeente overheid. Ambtenaren willen wel. Zet de wet invordering maar op deze tent?

 • no-profile-image

  Een ander geluid

  We gooien wel weer eeen hoop zaken op een hoop.

  Dat projecten te duur zijn los je niet alleen op door risicomanagement, maar vooral door goed projectmanagement (waar risicomanagement een klein onderdeel van is).

  Daarnaast zijn aan risicomanagement ook kosten verbonden. Dus een goede afweging waar je energie insteekt lijkt me op zijn plaats. Ook dat is risicomanagement of gewoon management :-)

 • no-profile-image

  Nick

  En dan doen we net alsof er met een goed risicomanagement helemaal niets meer verkeerd gaat.
  We leven (gelukkig) in een ingewikkelde maatschappij, waarin de waarheid van vandaag anders is dan die van gisteren. Dat stelt ons voor uitdagingen en daarbij gaat ook wel eens iets mis. Dat is niet leuk en soms niet goed, maar is ook niet altijd te voorkomen.
  Dat je vooraf goed moet nadenken waar je aan begint, dat is duidelijk, maar een leven zonder risico's bestaat niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.