Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 379 bekeken laatste update:22 okt 2012

Licom failiet, vakbond boos

Voor de Zuid-Limburgse sociale werkvoorziening Licom is faillissement aangevraagd. De vakbond is verbolgen.

 Dat heeft bewindvoerder Frits Udo laten weten aan de elf gemeenten die samen aandeelhouder zijn van de sociale werkvoorziening.

De gemeenten zijn geïnteresseerd in een groot deel van bedrijfsonderdelen van Licom. Volgens wethouder Pierre Verbraak van de gemeente Landgraaf gaan de Zuid-Limburgse gemeenten nu snel een bod uitbrengen op deze bedrijfsonderdelen.

De gemeenten trokken onlangs de stekker uit Licom vanwege de almaar oplopende schulden. Licom vroeg daarop uitstel van betaling aan. Bij Licom werken 4300 mensen.

Afschuw

De vakbonden reageren fel op het faillisement: "De vakorganisaties en ondernemingsraad Licom hebben met afschuw kennis genomen van het feit dat Licom door de aandeelhoudende gemeenten moedwillig tot faillissement is gebracht."

De bonden en ondernemingsraad willen deudelijkheid voor de medewerkers van Licom. "Zo snel mogelijk een sociaal plan voor SW-medewerkers en een sociaal plan voor cao-medewerkers." Ze eisen dat de aandeelhoudende gemeenten werk en inkomen voor alle 4.300 Licom medewerkers garandeert. Daarnaast moet er een sociaal en financieel vangnet komen voor die medewerkers die onverhoopt niet mee kunnen in de nieuwe organisatie(s).

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.