Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 619 bekeken

VNG: rood staan is voordeliger

Slecht 47 van de 415 gemeenten hebben geen schulden. “Voor de overige gemeenten, die allemaal per saldo schulden hebben, geldt dat rood staan het voordeligst is.”

Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een reactie op het voornemen om schatkistbankieren in te voeren. Het plan om het geld van gemeenten onder te brengen bij het ministerie van Financiën “tast de autonomie van gemeenten aan”. Ook stelt de VNG dat het Rijk zich te rijk rekent. De landelijke overheid denkt 25 miljard euro op te halen; de vereniging ziet het anders.

De 47 gemeenten die geen schuld hebben, hadden in 2010 circa 590 miljoen euro aan overtollige middelen. Gemeenten die schulden hebben, moeten extra geld lenen voor een positief banksaldo. Ook dat kost geld, natuurlijk. Uiteindelijk levert het schatkistbankieren een cosmetisch beter beeld van de EMU-schuld op. Deze gaat met 1 procent omlaag.

Rente

“De VNG is des te meer verbaasd over het wetsvoorstel omdat het schatkistbankieren Nederland juist geld kost en dus het EMU-saldo verslechtert. De echte overheidsschuld loopt zonder aanvullende bezuinigingen op andere overheidsuitgaven zelfs op.” Decentrale overheden zouden 135 miljoen euro aan rendement verliezen door de lagere rentevergoeding van het Rijk.

De vereniging noemt een alternatief: het onderling lenen tussen decentrale overheden. Ook op die manier zou de EMU-schuld dalen en dat zonder eerder genoemde nadelen.

Nico van Wijk

Of registreer je om te kunnen reageren.