Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 284 bekeken

Raadsleden: circa 100 gemeenten verdwijnen

De crisis. Decentralisaties. Daarom verdwijnen er de komende tien jaar ongeveer 100 gemeenten, vindt een groot aantal raadsleden.

Van de ondervraagden door instituut Nicis denkt 80 procent dat er veel gemeenten verdwijnen. Door geldproblemen en nieuwe taken zouden herindelingen onvermijdelijk zijn. Ruim 80 procent denkt zelfs dat er circa 100 gemeenten verdwijnen.

Uit de raadsledenenquête blijkt verder dat 68 procent van de respondenten een vermindering van het aantal raadsleden en bestuurders een slecht idee is. Nog meer werk en minder mogelijkheden contact te maken met de inwoners van gemeenten is de vrees

Gekibbel

Toch zijn er ook raadsleden die denken dat het wel kan, meer werk doen met minder volksvertegenwoordigers. Dat zou best kunnen als raadsleden zich zouden richten op de hoofdlijnen. Een van de ondervraagden merkte bijvoorbeeld op dat “veel raadsleden meer bezig zijn met triviale zaken of onderling gekibbel door een versplintering van partijen”.

Nico van Wijk

Of registreer je om te kunnen reageren.