Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 187 bekeken

27 Juni voor Caribische gemeenten misschien te vroeg

Bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer mogen voor het eerst de bewoners van de nieuwe Nederlandse gemeenten in het Caribisch gebied meestemmen.

Sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba nieuwe gemeenten van Nederland. Curaçao en Sint Maarten werden op die datum, net als Aruba in 1986, autonome landen binnen het Koninkrijk en vallen buiten het recht om te stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. In het totaal wonen er op de eilanden zo'n 16.000 stemgerechtigden.

Of de eilanden al klaar zijn om op nu door een meerdereheid van de Tweede Kamer gewenste datum, 27 juni, deel te nemen aan de verkiezingen is nog onduidelijk. Betrokkenen op de eilanden zijn samen met de Kiesraad zich na de val van het kabinet-Rutte direct gaan bezighouden met het nalopen van alle protocollen, maar nog onduidelijk is op welke termijn de voorbereidingen kunnen worden afgerond.

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.