Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 192 bekeken

Brandstichters burgemeesterswoning krijgen taakstraaf

Jongeren uit Urk staken een brand aan naast de woning van de burgemeester van de gemeente. Daarom moeten zij maximaal 240 uur werken in plantsoenen of verzorgingshuizen.

De jonge mannen wilden wraak nemen vanwege het handhavingsbeleid van de gemeente rond Koninginnenacht en –dag. De jongens wilden openbaar dronken zijn en racen met hun brommers. Een van hen had een boete gekregen voor het rijden met een scooter met een open uitlaat. Dat mocht niet van de gemeente. Daarom staken zij de brand aan. Op een gegeven moment bestormden 150 jongeren de woning.

Naast de taakstraf krijgen de drie brandstichters nog een maand voorwaardelijke celstraf. Verder mogen ze niet op straat wandelen in Urk tijdens Koninginnedag en –nacht. Gezien de jongens hun excuses hebben aangeboden aan de burgemeester was de rechter veel milder dan het Openbaar Ministerie, dat om een half jaar cel vroeg.

Nico van Wijk

Of registreer je om te kunnen reageren.