Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 305 bekeken 4 reacties

Burgemeesters: elektronisch stemmen moet terug

Lastig, dat stemmen met het rode potlood, zegt de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Daarom moet de stemcomputer weer terug komen, zegt voorzitter Bernt Schneiders. Voor het stemmen met lijsten en potloden is logistiek meer nodig. Dat kost tijd, meldt Schneiders, ook burgemeester van Haarlem.

De aanstaande verkiezingen, waarschijnlijk in september, zullen niet elektronisch verlopen. Dat is te kort dag. De nieuw gekozen Tweede Kamer zal dit weer moeten invoeren. De computers werdin in 2007 voor het laatst gebruikt, omdat he telproces niet te controleren bleek. Schneiders vindt dit geen onoverkomenlijk technisch probleem.

Nico van Wijk

4 reacties

 • no-profile-image

  watje

  dat is wel zo onbetrouwbaar , electronisch stemmen!

 • no-profile-image

  Rene

  Jaren lang op het stembureau gezeten, eerst met stembiljetten maar al gauw de stemcomputer. Na twee keer stemmen met weer papier ben ik er mee gestopt (wel jammer). Waarom? Heel simpel het beoordelen van stembiljetten is veel te subjectief! Wat de een geldig vindt zegt de ander weer van niet. De stemcomputer s zeer betrouwbaar en consequent wat je van mensen niet kan zeggen. Het probleem was dat er een mogelijkheid bestond dat je met bepaalde apparatuur mogelijk kon inkijken of meekijken. Maar dan moest je wel met die spullen binnen 5 meter geloof staan. Als dit is opgelost lijkt mij stemmen via de stemcomputer zeer wenselijk voor eerlijke verkiezingen!

 • no-profile-image

  Jack

  Electronisch stemmen is net zo betrouwbaar als electronisch bankieren. Het gaat altijd goed, met enkele missers. Handmatig stemmen gaat ook altijd goed, met enkele missers. Zie ook de reactie van Rene en ook mijn eigen ervaring. Tellen gaat electronisch echter veel sneller. Jongeren willen straks stemmen via social media.(Like). Hoelang houden de archaïsen onder ons het nog vol dat handmatig stemmen het meest betrouwbare is?

 • no-profile-image

  C. Meesters

  De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken ondersteunt de oproep van burgemeester Schneiders van harte.
  Ook wij hebben eerst de staatssecretaris en later de minster van Binnenlandse Zaken verzocht het electronisch stemmen in ere te herstellen.
  In Belgie kan het tenslotte ook, dus waarom niet bij ons.

Of registreer je om te kunnen reageren.