Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 222 bekeken

Opstelten: Jeugdbendes flink verminderd

Het aantal criminele jeugdgroepen in Nederland is fors verminderd. Van de 89 groepen die eind 2010 in kaart werden gebracht, zijn er 62 aangepakt.

Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De jongeren krijgen door verscheidene strafmaatregelen vaak niet meer de gelegenheid om zich als groep op straat te manifesteren. De criminelen worden bijvoorbeeld in detentie geplaatst, ze krijgen een gedragsmaatregel opgelegd of ze komen onder verscherpt toezicht.

De cijfers tonen volgens Opstelten aan dat de werkwijze van het Openbaar Ministerie (OM), politie en gemeenten succes heeft. Het doel is nu om ook de overige 27 groepen aan te pakken.

Onaantastbaar

Het Nicis Institute, het kennisinstituut voor steden, kwam onlangs tot de conclusie dat een deel van de criminele jongeren onaantastbaar is. Opstelten gelooft daar niet in. De minister stelt dat niemand onaantastbaar is en dat het rapport de noodzaak van het ingezette beleid bevestigt.

Nico van Wijk

Of registreer je om te kunnen reageren.