Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 262 bekeken 2 reacties

Stemmen voor nieuwe gemeentenaam

Stemgerechtigde inwoners van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude mogen uit een top vier van mogelijke nieuwe gemeentenamen stemmen.

Er kan gekozen worden uit: Rijn en Gouweland, Gouwerijn, Groenerijn of Alphen aan den Rijn.

Stemgerechtigde inwoners ontvangen op hun thuisadres een persoonlijke brief met de oproep om te stemmen. Via de site www.gemeente-abr.nl kunnen zij door het invoeren van hun burgerservicenummer en postcode aangeven naar welke naam hun voorkeur uitgaat. Inwoners die niet in de gelegenheid zijn om digitaal te stemmen, kunnen schriftelijk een stem uitbrengen. Dit door het stemformulier te gebruiken en deze gratis te retourneren naar het antwoordnummer of af te geven op hun gemeentehuis.

Wegingsfactor
Vanwege het verschil in aantal inwoners per gemeente, worden de stemmen gewogen. Dit houdt in dat de stemmen uit de gemeenten Boskoop en Rijnwoude zwaarder wegen dan een stem uit de gemeente Alphen aan den Rijn. De wegingsfactor is gebaseerd op het aantal inwoners per gemeente op 10 april 2012. De wegingsfactor is als volgt: Alphen aan den Rijn = 1, Boskoop = 4,8287399, Rijnwoude = 3,9223442. Door het aantal uitgebrachte stemmen per gemeente met deze factor te vermenigvuldigen, wegen de stemmen even zwaar.

De uitkomst van de stemming wordt als advies voorgelegd aan de drie afzonderlijke gemeenteraden. De raden vergaderen respectievelijk op 28 juni en 4 juli 2012. Dan wordt naar alle waarschijnlijkheid de naam van de nieuwe gemeente vastgesteld.

Joost Valkhoff

2 reacties

  • no-profile-image

    alex

    Vreemd die wegingsfactor, op deze manier tellen bijvoorbeeld de stemmen uit Boskoop 4,82 keer zo zwaar als de mensen in Alphen aan de Rijn. Niet democratisch dus. Ik snap het wel dat de kleine gemeenten anders niet voldoende aan bod komen, en dat naamgeving gevoellig kan liggen, maar ja, het is niet democratisch. Het wordt een naam voor iedereen, en niet voor een deel van de nieuwe gemeente, dus ook iedere inwoner van de nieuwe gemeente moet evenveel recht van spreken / inbreng hebben...

  • no-profile-image

    robbert

    Beste Alex heeft dus niets begrepen van een 'gewogen stemming', het ultieme democratische principe....

Of registreer je om te kunnen reageren.