Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 766 bekeken 2 reacties

Uitgeprocedeerde asielzoeker mag stage lopen

De rechter heeft bepaald dat ook jongeren zonder verblijfsvergunning een stage mogen lopen, zoals in de gemeente Amsterdam.

Volgens de rechtbank in Den Haag is het verbieden hiervan in strijd met het recht op onderwijs. Aanleiding was een zaak van een 21-jarige jongen die geen verblijfsvergunning heeft, maar wel een stage wil lopen.

Kort geleden stond de gemeente Amsterdam nog lijnrecht tegenover de minister en staatssecretaris van Sociale Zaken, die meenden dat het verboden was een vluchteling zonder verblijfsvergunning in dienst te hebben als stagiair.

Proportioneel

De 21-jarige jongen, Kelvin, had alle theoritsche vakken voor zijn mbo-opleiding al gehaald. Door een stage te lopen, zal hij zijn diploma halen. De rechter oordeelt dat hij dat moet kunnen. De staat mag aan het recht op onderwijs slechts beperkingen aanbrengen als dat middel proportioneel is om een doel te bereiken, maar het ontzeggen van stages treft dit recht in het hart volgens de rechter. 

Nico van Wijk

2 reacties

  • no-profile-image

    MAH Ver

    Zeer terecht.

  • no-profile-image

    Falaksoru

    Gelukkig, een rechter die rechtvaardig beslist.......

Of registreer je om te kunnen reageren.