Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 1744 bekeken 14 reacties

Ambtenaar krijgt keuze bij zorgverzekering

De VNG, IPO en de Unie van Waterschappen hebben besloten om de nieuwe collectieve zorgverzekering te gunnen aan twee zorgverzekeraars: Zilveren Kruis Achmea en IZA Zorgverzekeraar.

Het gaat om de zorgverzekering vanaf 1 januari 2013 die geldt voor (oud-)medewerkers bij gemeenten, provincies en waterschappen.

De verenigingen hebben het contract namens hun leden Europees aanbesteed. De verenigingen hebben de zorgverzekeraars 20 juli het voornemen tot gunning bekendgemaakt. Op 6 augustus loopt de bezwaartermijn van het aanbestedingsrecht (de zogenaamde Alcateltermijn) af, en wordt de gunning definitief.

De offertes zijn vergeleken op onder andere premie, dekking, kwaliteit van de dienstverlening en aanvullende werkgeverspakketten. Het nieuwe contract geldt voor drie jaar, met de optie om het met drie maal een jaar te verlengen. Ook politieke ambtsdragers kunnen zich bij dit collectief verzekeren.

IZA en Achmea doen voor de nieuwe collectieve zorgverzekering elk een eigen aanbieding. Vanaf 2013 kunnen ambtenaren dus kiezen uit twee collectieve zorgverzekeringen. Ook kunnen ze kiezen of ze een aanvullende verzekering met of zonder tandartsverzekering willen.

Joost Valkhoff

14 reacties

 • no-profile-image

  Fred

  He-le-maal geweldig ......... en de premie/ eigen risico ??

 • no-profile-image

  Jochem den Dulk

  En geldt dit ook voor raadsleden?

 • no-profile-image

  Hans Apswoude

  Wellicht niet hehemaal geweldig Fred...

  IZA loopt het risico te blijven zitten met de oudere zorgbehoevenden en de nog werkende premiebetalers kunnen naar Achmea overstappen. Dat is wachten op problemen. En dan krijg je vanzelf minder zorg voor "hetzelfde" geld.

  vr. gr.
  Hans Apswoude

 • no-profile-image

  Ed

  In vergelijking met andere zorgaanbieders blijft IZA al lang een stap achter, zowel in klantvriendelijkheid als in vergoedingen. Misschien maakt dit ze eens wakker, beseffen ze dat ze deze starheid niet vol kunnen houden. Veel minder zorg voor veel meer geld is bij IZA al een poosje de norm hoor....

 • no-profile-image

  Geert

  Ik vraag me al jaren af waarom ambtenaren eigenlijk verplichte winkelnering doen? Waarom mag ik niet gewoon zelf kiezen? Er zijn inmiddels diverse particuliere/markt-collectieven waar je je bij kan aansluiten die op die manier ook zeer concurrerend zijn!
  Diezelfde kwestie geldt overigens ook voor de pensioenregeling. Verplichte winkelnering bij ABP is toch hartstikke ouderwets.....!?.

 • no-profile-image

  Hasan

  Geert, ik ben helemaal met je mee eens.

 • no-profile-image

  Jack

  Ben het met Hans Apswoude eens. Overigens is het hele huidige stelsel een groot risico voor de grootste zorgvragers (zwakkere of kwetsbare mensen). Verzekeraars hebben nl. de neiging om grootste risico's uit te sluiten of de premie voor die groep sterk te verhogen. Solidariteit komt daarmee onder grote druk te staan.

 • no-profile-image

  Henk de Jong

  Niemand verplicht ons om bij IZA te blijven. Ik heb eerder al gekozen voor de Rabo-Interpolis verzekering en die voldoet voor mij uitstekend. Vooral de premiekorting bij verhoogd eigen risico is veel gunstiger dan bij IZA.

 • no-profile-image

  Renee

  Fijn hoor, we kunnen kiezen voor een tandartsverzekerig. Dat betekend extra betalen voor minder vergoeding. En zo geweldig is Zilveren Kruis / Achmea niet. Ze vergoeden nauwelijks merkmedicijnen en je hebt beperkt keus uit zorgverleners. Wees maar blij met keuze, totdat je zorg nodig hebt, dan begrijp je al gauw het verschil....... Een uitgekleed pakket, dat is wat je hiermee krijgt. Minder betalen is minder krijgen.

 • no-profile-image

  Yvonne

  Collega's, ik ben nog steeds bij IZA verzekerd, maar als ik de reacties zo lees vraag ik mij af of ik daar moet blijven. Zo te lezen heeft een aantal van jullie goede ervaringen met andere verzekeraars. Heb je een advies voor mij?

 • no-profile-image

  Bas

  Ik ben al jaren tevreden over IZA en zie ook nu geen reden om over te stappen. Zeker na de rectie van Renee.

 • no-profile-image

  janet

  Aan het eind van het jaar op de vergelijkingssite van de consumentenbond kijken! Op basis van eigen wensen rolt er een meest gunstige optie uit. Overigens zat je al niet vast aan de IZA, was in mijn situatie niet de meest gunstige optie! Voor een collectieve verzekering mag het nog wel een tikje voordeliger.

 • no-profile-image

  Thomas

  Natuurlijk heeft iedereen de vrije keuze bij wie ze de zorgverzekering afsluit. Dat is al jaren zo. Ik ben toen vertrokken en heb via PMA een ziektekostenverzekering bij Menzis ingekocht. Dat bevalt prima en heb alle vrijheid.
  Wat echt verschrikkelijk discriminerend en naar mijn mening juridisch onhoudbaar is voor wie daar een zaak van maakt, is het gegeven dat binnen de gemeentelijke rechtspositie geregeld is dat wanneer je bij het IZA verzekerd bent je een tegemoetkoming van de werkgever krijgt. Dat geldt dus niet voor mensen die elders verzekerd zijn. Echt belachelijk!
  En natuurlijk kunnen we in december op een vergelijkingssite kijken hoe gunstig het aanbod is. Immers wie de ambtenaren verzekert heeft een wel erg oude populatie. Maar die hoeft niet persé (veel) duurder te zijn dan een dwarsdoorsnede van de bevolking. Afwachten dus

 • no-profile-image

  Hans

  Ga dan naar vandaagcollectief.nl Een collectieve verzekering voor iedereen. Premie in 2012 slechts 100,67

Laad meer reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.