Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 261 bekeken 1 reactie

SCP: Ziekteverzuim omlaag door thuiswerken

Thuiswerken. Telewerken. Dat helpt het ziekteverzuim omlaag, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Zeker voor mensen met een handicap kan deze manier van werken uitkomst bieden, staat in het onderzoek Belemmerd aan het werk van het SCP.

Het ziekteverzuim in Nederland is gedaald van 7 procent in 1990 naar 4,2 procent in 2010. Bij mensen die ook thuiswerken ligt het verzuim gemiddeld 0,5 procent lager. Bij mensen met een arbeidshandicap ligt dat zelfs 2 procent lager.

Het percentage thuiswerkers is tussen 2007 en 2010 gestegen van 12 tot 15 procent.

Reizen

Thuis- of telewerken kan de arbeidsdeelname van mensen met een beperking verhogen, omdat problemen met reizen vermeden kunnen worden en minder kosten gemaakt hoeven worden om de werkplek aan te passen. Bovendien valt het werk beter te combineren met therapie of ziekenhuisbezoek.

Nico van Wijk

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans Visser, Organisatievitalisator

    Dat komt niet door het thuiswerken zelf. Het ziekteverzuim is over de hele linie minder geworden a.g.v. toenemende onzekerheid over baan/positie in reorganisaties die er steeds meer zijn. Alleen organisaties waarin meer vertrouwen leeft stimuleren thuiswerk. Het is dus méér vertrouwen in de zaak dat het vermijdbare aandeel van ziekteverzuim reduceert. Datzelfde geldt ook het Mentaal Verzuim dat wél is toegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.