Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Bestuurszaken

Nieuws 1390 bekeken

Amsterdamse huizen opgekocht voor toeristische verhuur

Vastgoedspeculanten kopen in Amsterdam op grote schaal huizen op. Deze woningen worden vervolgens -vaak illegaal- verhuurd aan toeristen.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) spreekt over 'het nieuwe huisjesmelken': vastgoedspeculanten die op grote schaal woningen opkopen en aanbieden aan toeristen. Veelal blijkt er sprake te zijn van een illegaal hotel, aldus Het Parool.

Amsterdam heeft vanaf volgend jaar één miljoen euro extra tot zijn beschikking om woonexcessen tegen te gaan; in totaal 2,8 miljoen. Ivens zal een deel inzetten om jaarlijks ten minste vijf 'veelplegers', die meerdere illegale hotels exploiteren, te bestrijden. De gemeente richt zich op vastgoedbedrijven en bemiddelingskantoortjes die namens eigenaren woningen aan toeristen verhuren.

De wethouder: 'Vanaf volgend jaar willen we meer op de zaken vooruitlopen, we gaan veelplegers in kaart brengen en ze bewegen tot beter gedrag.' Momenteel gaat de gemeente vooral af op meldingen die via omwonenden binnenkomen.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.