Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 664 bekeken laatste update:20 jan 2016

Kosten Bibob-toets vergunningen voor aanvrager

De gemeente Breda screent bedrijven volgens de wet Bibob als zij een omgevingsvergunning aanvragen. De kosten zijn voor die bedrijven.

De gemeente kijkt naar de structuur van het bedrijf, mogelijke samenwerkingsverbanden en de financiën. In eerste aanleg zijn de kosten voor de onderneming. Als die zijn vergunning krijgt, dan vallen de leges lager uit. Toch is een deel van de kosten hoe de ook voor de aanvrager van de omgevingsvergunning.

Ook voor andere vergunningsaanvragen wordt Bibob-toetsing toegepast. Milieuvergunningen volgens de Wabo, subsidieaanvragen, vastgoedtransacties. Het gaat om screening zoals die al gebruikelijk zijn in de seks- en gokbranche.

RIEC
"De wet geeft houvast om de risico’s op juiste wijze te kunnen inschatten", staat op de gemeentelijke website. "Verder werkt de gemeente bij het toetsen samen met partners als het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum), het Openbaar Ministerie, politie en de Belastingdienst. Ook kan de gemeente advies vragen aan het Landelijk Bureau Bibob. Dit bureau is in staat diepgaand onderzoek te doen en registers te raadplegen die voor de gemeente gesloten blijven."

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.