Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 755 bekeken laatste update:19 jan 2016

Gemeenten mogen elkaar geld lenen

Een overschot aan liquide middelen? Dat mogen gemeenten aan elkaar uitlenen.

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, deze week verkozen tot voorzitter van de Europgroep, afgesproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De afspraak is het resultaat van onderhandelingen over het zogeheten schatkistbankieren, de Wet Hof en andere finaciële kwesties.

 

Over het schatkistbankieren is een compromis bereikt, wat voor een gemeente als Beverwijk gunstig kan uitpakken. De gemeente sloot in 2009 voor 140 miljoen euro aan leningen af. Later bleek niet overbodig en werd het geld bij een bank weggezet voor een rente van procent. Door het schatkistbankieren zou dit bedrag bij het Rijk geparkeerd moeten worden en dat tegen een kariger vergoeding.

Lenen
De optie die nu open ligt is het lenen aan andere gemeenten. Gemeenten mogen geld uitlenen aan andere overheden om een hoger rendement te behalen, volgens de afspraak. Ook als ze maximaal 0,75 procent van hun begrotingstotaal aan overtollige financiën hebben, is niet meer nodig.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.