Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 804 bekeken laatste update:19 jan 2016

Burgers frauderen vaak met toeslagen

Nederlanders blijken massaal te frauderen met toeslagen. Daardoor krijgen ze zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag waar ze eigenlijk geen recht op hebben.

Dat meldt RTL Nieuws. De omvang is volgens RTL veel groter dan de Bulgarenfraude.

De Gelderse gemeente Bronckhorst is in 1 jaar tijd op minstens 100 fraudegevallen gestuit. Volgens burgemeester Fred de Graaf gaat hem om 'enorme bedragen'. De gemeente verzamelde negen voorbeelden van verhalen van mensen met dubieuze verhalen.

De fraudeurs geven bijvoorbeeld valse woonadressen op. Zo schrijven jonge vaders zich uit op het adres waar ze met partner en kind wonen. Officieel wonen ze weer bij hun ouders. Daardoor kunnen de moeders hogere toeslagen krijgen. Dat levert ze enkele honderden euro's per maand op.

Simon Rijsdijk, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB): "We hebben geen zicht op getallen. Maar bij ons adviesbureau kunnen we wel zien welke gemeenten er bellen met welke vragen. Bovendien hebben we hier ook zelf over gebeld naar gemeenten. Het komt voor in heel Nederland."

Volgens hem zou deze fraude bestreden kunnen worden met adresonderzoek, waarbij gemeenteambtenaren fysiek langs de deur gaan. Gemeenten hebben daar echter vaak de capaciteit niet voor.

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.