Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 650 bekeken laatste update:19 jan 2016

Gemeenten krijgen regie volwassenenonderwijs

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft besloten dat gemeenten de regie krijgen op het geld voor educatie voor Nederlandse taal- en rekenopleidingen aan volwassenen. Gemeenten mogen nu zelf kiezen welke opleiding het beste aansluit bij de wensen, behoeften en mogelijkheden van de doelgroep.

De VNG zegt blij te zijn met het besluit van de minister. Zij pleitte al langer voor meer vrijheid bij de besteding van het educatiebudget.

De doelgroep voor het educatiebudget is zeer divers: variërend van autochtonen en allochtonen met lage taal- en rekenvaardigheden tot hoogopgeleide allochtonen die de Nederlandse taal willen leren. Iedereen uit deze gevarieerde doelgroep moet de opleiding kunnen volgen die het beste aansluit.

Dat kan een opleiding zijn van een regionaal opleidingscentrum (roc), een particuliere taalaanbieder, een opleiding via een werkgever of een traject in de buurt verzorgd door een vrijwilliger. Gemeenten kunnen nu zelf beslissen welke van al deze verschillende initiatieven van formele, non-formele en informele educatie ze inkopen. Ze zijn niet meer alleen gebonden aan het aanbod van het roc.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.