Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 756 bekeken laatste update:19 jan 2016

Makkelijk stemmen in het buitenland

Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen worden permanent opgenomen in een kiezersregister. Daarna krijgen zij automatisch hun stembescheiden toegestuurd. Hiermee wordt het eenvoudiger voor ze om te stemmen.

Dit staat in een brief die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Om kiezers die buiten Nederland wonen, te registreren, wordt gebruikgemaakt van gegevens uit de basisregistratie personen, die binnenkort de gemeentelijke basisadministratie vervangt. In de basisregistratie personen wordt het woonadres van niet-ingezetenen bijgehouden. Zij krijgen eenmalig de vraag of zij zich willen registreren in een kiezersregister om vanuit het buitenland te stemmen. Daarna worden zij permanent opgenomen in het register en krijgen zij voor elke verkiezing voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement, automatisch de stembescheiden toegestuurd.


Hiermee voert het kabinet het Regeerakkoordvoornemen uit, het eenvoudiger voor kiezers buiten Nederland te maken om aan verkiezingen deel te nemen. De permanente registratie vereist een wijziging van de Kieswet. Het kabinet streeft ernaar deze te realiseren voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.