Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1135 bekeken 1 reactielaatste update:19 jan 2016

Aangifte geboorte al in ziekenhuis mogelijk

In Veldhoven kunnen ouders hun pas geboren kinderen aangeven bij een gemeenteambtenaar In het Maxima Medisch Centrum. Dit al vlak na de geboorte.

Het ritueel van de vader die naar het gemeentehuis gaat om de aangifte te doen, komt hiermee te vervallen. Het ziekenhuis laat weten dat de aangifte op de kraamafdeling voor de ouders maar ook voor de ambtenaren tijd bespaart.

In het medisch centrum wordt de geboortakte geprint en ondertekend. De ambtenaar van de gemeente Veldhoven verwerkt deze later in de lokale administratie. Kinderen worden vaak 's nachts geboren. Daarom zal een ambtenaar van de afdeling burgerzaken op werkdagen 's ochtends op de kraamafdeling aanwezig zijn.

Een geboorteaangifte moet binnen drie dagen zijn gedaan.

Redactie

Eén reactie

  • Rien Luijkx

    Ik ben afdelingshoofd Publiekszaken in Veldhoven en wil even iets toevoegen aan het artikel. Wij hebben een zogenaamde COW (computer on wheels) en hebben via de wifi-verbinding van het MMC rechtstreeks toegang tot onze GBA-applicatie, we verwerken dus real-time de mutatie in de GBA. Daarnaast gaan we bij moeder, vader en baby langs in de kraamsuite van het MMC. Hiermee sluiten wij aan bij het unieke concept van het MMC waarbij we gast zijn bij het gezin. Dus geen apart kantoortje maar aan het kraambed in het bijzijn van het hele gezin en ook dat is volgens mij uniek in Nederland.
    Ik zou zeggen volg ons voorbeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.