Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 806 bekeken laatste update:19 jan 2016

Van der Laan: Erfpacht WOII moet terug

Na de Tweede Wereldoorlog werd Amsterdamse joden gevraagd om de erfpacht te betalen over de jaren dat ze ondergedoken of in concentratiekampen zaten. Dat geld moet terug, stelt burgemeester Eberhard van der Laan.

Met rente ook, wil Van der Laan. Teruggekeerde joden kregen zelfd boetes omdat ze tijdens de oorlogsjaren niet betaald hadden.

De treurige werkelijkheid werd ontdekt door studenten die het stadsarchief digitaliseerden. Het ging om Joden van wie het huis werd gebruikt door de Duitse bezetters, maar dus ook om mensen die in concentratiekampen zaten.

'Rente hoort erbij'
Van der Laan noemt de zaak "zeer beroerd" en wil gedupeerden compenseren. In tv-programma Oog en Oog zei de burgemeester dat hij niet op zaken vooruit kan lopen, maar dat iedere cent die "in onze zak zou branden omdat we daar kil zouden zijn geweest of bureaucratisch" terug moet. "En dan hoort rente daar gewoon bij."

De gemeente onderzoekt nog of ook zaken als gas en elektriciteit bij oorlogsslachtoffers in rekening is gebracht. Het is niet bekend hoeveel gedupeerden nog in leven zijn.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.