Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 833 bekeken 1 reactielaatste update:19 jan 2016

Conflict over Eindhoven Airport hangt in de lucht

Er dreigt een nieuw conflict over de groei van Eindhoven Airport. Omwonenden en de Brabantse Milieufederatie (BMF) zijn boos omdat ondanks hun aandringen bij berekeningen voor een nieuw luchthavenbesluit geen rekening is gehouden met de uitkomsten van een gezondheidsonderzoek in de regio.

GGD-onderzoek, dat bijna een jaar geleden werd afgerond, wees uit dat er veel meer mensen ernstige hinder ervaren door het vliegverkeer dan op basis van een oude, omstreden rekenmethode werd aangenomen.

In de enquête door de GGD zegt gemiddeld 8 procent van de bewoners van 9 gemeenten rondom de vliegbasis ernstig last te hebben van het vliegverkeer. Dat komt neer op ongeveer 18.000 mensen.

De Belangenvereniging Omwonenden Welschap (BOW) verdenkt het ministerie van Defensie van 'bewuste onzorgvuldigheid' en eist een goede verklaring, zei voorzitter Klaas Kopinga vrijdag. BMF-directeur Nol Verdaasdonk is verbaasd en zegt dat een onderzoek dat bekend is meer aandacht verdient.

Het aantal vluchten op Eindhoven Airport verdubbelt de komende jaren tot ruim 43.000 in 2020. Op basis van een milieu-effectrapport dat deze week is gepubliceerd, zegt het ministerie dat de gevolgen relatief beperkt en - alles afwegend - aanvaardbaar zijn. ''In feite zegt de minister dat ernstige hinder voor vele duizenden omwonenden aanvaardbaar is'', aldus Kopinga.

Redactie

Eén reactie

  • henk daalder

    Hans Alders (PvdA) was here....

    Laat die verrekte herrieschoppers boven de gemeente Eindhoven hoogte winnen en pas de gemeente grens passeren als ze boven de 3000 m zitten.
    Eindhoven is niet voor niets groot aandeelhouder. Wel de lusten en niet de lasten, dat kan niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.