Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 665 bekeken laatste update:19 jan 2016

Corporaties makkelijker af van dure huurwoning

Woningcorporaties kunnen vanaf 1 oktober gemakkelijker duurdere huurwoningen verkopen aan institutionele beleggers zoals pensioenfondsen.

Zo hoeft de corporatie de woning niet meer eerst aan te bieden aan een huurder of een andere corporatie. Ook mag zij de verkoopwaarde baseren op de in de vastgoedwereld gebruikelijke actuele marktwaarde in plaats van de waarde in onverhuurde staat. Dat vergemakkelijkt de taxatie van wooncomplexen. De  aangepaste voorwaarden zijn vandaag door minister Blok (Wonen) in de Staatscourant gepubliceerd.

De in het Woonakkoord afgesproken versoepeling van de verkoopregels geldt alleen voor corporatiewoningen die geliberaliseerd zijn of woningen die een maximale huurprijs boven de liberalisatiegrens hebben. De nieuwe regels zijn vastgesteld na uitgebreide raadpleging van vertegenwoordigers uit de huur- en koopsector,  gemeenten en beleggers.

Corporaties die met meer dan 10 procent korting aan eigenaar-bewoners verkopen, moeten afspraken blijven maken over het terugbetalen van korting en waardedeling bij doorverkoop van de woning. Wel vervallen vanaf 1 oktober deze eisen gedeeltelijk bij verkoop aan lagere middeninkomens.

Minister Blok benadrukt dat corporaties hun verkoopplannen goed moeten afstemmen met de gemeente  zodat het verkoopbeleid aansluit bij het lokale woonbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.