Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1035 bekeken laatste update:19 jan 2016

'De nieuwe regio' bindt strijd met metropolen aan

Vijf van de tien gemeenten in het groene hart steunen inmiddels de nieuwe netwerkorganisatie in de regio.

Ook de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk heeft toestemming gegeven aan de stuurgroep van het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden-Holland (ISMH) om het bestaande samenwerkingverband om te vormen tot een netwerkorganisatie met de werktitel 'De Nieuwe Regio'.

De gemeenteraden van Waddinxveen, Bergambacht, Ouderkerk en Nederlek moeten nog een besluit nemen. Gouda heeft 3 juli een positief besluit genomen, Schoonhoven en Vlist op 20 juli en Zuidplas op 4 september. De gemeente Boskoop treedt door de fusie met Alphen aan den Rijn per 1 januari 2014 toe tot de regio Rijnland.


Volgende stap
De gemeenteraden hebben benadrukt dat ze geen nieuwe bestuurslaag willen maar een netwerkorganisatie. Ook het democratisch gehalte moet gegarandeerd blijven. Aan die voorwaarden wordt in de visie versie 2.1 voldaan. De volgende stap is het vormen van een werkgroep of klankbordgroep die bestaat uit twee raadsleden per deelnemende gemeente.


Doel van De Nieuwe Regio
Het doel van 'De Nieuwe Regio' is voorkomen dat het Groene Hart opgeslokt wordt door de oprukkende metropolen Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Het Groene Hart is nu een bestuurlijk onsamenhangende regio en dat moet veranderen volgens de stuurgroep en de gemeenteraden.

Het hart van de visie van de samenwerking bestaat uit zeven kernwaarden. De kernwaarden worden als speerpunten in vijf bestuurlijke programma’s uitgewerkt, te weten: ‘Ruimte & Wonen’, ‘Verkeer & Vervoer’, ‘Economie, Arbeidsmarkt & Onderwijs’, ‘Zorg, Welzijn & Cultuur’ en ‘Natuur, Water & Duurzaamheid’.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.