Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 851 bekeken laatste update:20 jan 2016

Maximum bedrag voor rijbewijs

Vanaf 2014 mogen gemeenten maximaal 38,48 euro rekenen voor een nieuw rijbewijs. De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen ingestemd met het vaste tarief voor het rijbewijs

Met de invoering van het maximumtarief wordt een einde gemaakt aan de grote verschillen tussen de prijs die gemeenten rekenen voor een nieuw rijbewijs.

In de Wegenverkeerswet 1994 komt een bepaling dat een burgemeester bij de vaststelling van een tarief voor de afhandeling van een rijbewijsaanvraag niet boven een landelijk vastgesteld maximum mag gaan. Het kabinet heeft dit tarief vastgesteld en zal het ontwerpbesluit daarvoor voor advies naar de Raad van State sturen. Het voorstel voor de benodigde aanpassing van de Wegenverkeerswet ligt bij de Tweede Kamer. Inzet is dat het maximumtarief op 1 januari 2014 van kracht wordt.

Gemeenten staat het nu nog vrij om te bepalen hoeveel ze aan de burgers doorrekenen voor de afhandeling van de aanvraag. Dit aanvullend op het vaste bedrag voor de productie van het document zelf (9,70 euro). Uit onderzoeken is gebleken dat de kosten die gemeenten doorrekenen naar de burger voor de afhandeling van de aanvraag sterk kunnen verschillen. Waar het gemiddelde tarief voor een rijbewijs in Nederland enkele jaren terug op 42,31 euro lag, zijn er ook gemeenten die 60 euro rekenen voor een rijbewijs

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.