Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1000 bekeken laatste update:19 jan 2016

Plasterk: risicoprofielen voor gemeenten nodig

Minister Ronald Plasterk wil risicoprofielen opstellen van de gemeentelijke financiën. Dit om te voorkomen dat het Rijk gemeenten onder curatele moet stellen.

Plasterk reageert zo op een onderzoek in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, meldt de NOS. Wat blijkt? In 2017 hebben de gemeenten in Nederland een tekort van 6 miljard euro, als ze niet fors gaan bezuinigen.

De minister benadrukt dat het onderzoek geen nieuwe feiten aan het licht heeft gebracht. Door het opstellen van risicoprofielen wil hij in kaart te brengen bij welke gemeenten het financieel goed of slecht gaat.

Voorzieningen
Het Coelo en het CPB zeggen dat de burger de komende tijd de bezuinigingen van de gemeenten gaat voelen omdat ze minder geld kunnen besteden aan zaken als groenvoorzieningen, buurthuizen en cultuur. Onderhoud aan wegen blijft liggen. Sportclubs zullen het zwaar krijgen; ook de sociale sector ontkomt niet aan bezuinigingen.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.