Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Achtergrond 793 bekeken laatste update:20 jan 2016

Experiment: centraal tellen stembiljetten

Vijf gemeenten experimenteren met het centraal tellen van stembiljetten.

Het gaat om de gemeenten Sittard-Geleen, Kampen, Raalte, Hardenberg en Ouder-Amstel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties houdt dit experiment tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De vijf gemeenten gaan de stemmen op een centrale locatie tellen, in plaats van versnipperd in verschillende stemlokalen. Het centraal tellen van stembiljetten zou ertoe kunnen leiden dat dit uniformer en efficiënter gaat. Ook nemen de controleerbaarheid en transparantie van het telproces toe, volgens het ministerie: op een centrale locatie is het voor kiezers, politici en media gemakkelijker om het tellen bij te wonen.

Met deze nieuwe werkwijze wordt op basis van de 'Tijdelijke Experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming' geëxperimenteerd.

Ministerie

Of registreer je om te kunnen reageren.