Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1199 bekeken laatste update:19 jan 2016

Twentse gemeenten moeten miljoenen terugbetalen

Zes gemeenten in Twente moeten staatssecretaris Klijnsma 2,2 miljoen euro terugbetalen.

Dit meldt RTV Oost.

Almelo, Wierden, Tubbergen, Rijssen-Holten, Twenterand en Hellendoorn zijn samen verantwoordelijk voor sociale werkvoorziening Soweco. Ze krijgen jaarlijks geld voor een vastgesteld aantal medewerkers. Uit informatie die ze daar over moeten verstrekken, bleek dat er over 2011 minder mensen bij Soweco werkten. De gemeenten beweren echter dat er bij Soweco een rekenfout is gemaakt en dat het aantal wel is gehaald.

De staatssecretaris vindt dat ze uit moet kunnen gaan van de gegevens die de gemeenten verstrekken. De cijfers zijn door de gemeenteraden gezien en zijn voorzien van een accountantsverklaring. Er is een hersteltermijn, maar daar hebben de zes Twentse gemeenten geen gebruik van gemaakt.

Klijnsma zegt dat ze wettelijk geen mogelijkheden meer heeft om anders te handelen. Twee gemeenten hebben volgens haar beroep ingesteld tegen haar besluit. "De rechter moet vaststellen of mijn handels wijze voldoet aan de beginselen van behoorlijk bestuur."

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.