Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Achtergrond 648 bekeken laatste update:20 jan 2016

MKB: Betaalmonitor gemeenten is goede zaak

MKB-Nederland is blij met de nieuwe betaalmonitor voor gemeenten die de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer hebben aangekondigd.

"Het is goed dat het kabinet ons initiatief hiermee omarmt en de noodzaak daartoe onderschrijft", zegt voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. "We zijn dat onderzoek een aantal jaren geleden gestart naar aanleiding van de vele klachten die wij van ondernemers ontvingen over het slechte betaalgedrag van lokale overheden. De rijksoverheid onderzocht al wel het eigen betaalgedrag, maar nog niet dat van gemeenten."

De nieuwe monitor van het kabinet maakt gebruik van dezelfde gegevens van Dun & Bradstreet op basis waarvan ook MKB-Nederland haar jaarlijkse ranking maakt. Uit de meest recente peiling (over 2013) blijkt dat dat 77,5 procent van de lokale rekeningen binnen 30 dagen wordt voldaan. Daarmee blijven gemeenten ruim achter bij de rijksoverheid, waar 90 procent van de facturen op tijd wordt betaald. De gemiddelde overschrijding van de betaaltermijn ligt bij gemeenten op acht dagen.

Facturen
Volgens Van Straalen hebben gemeenten vaak nog weinig oog en begrip voor de liquiditeitsproblemen die veel ondernemers hebben. "Als gemeente of andere grote opdrachtgever kun je daarin echt een verschil maken. Zeker als je niet wacht tot 30 dagen, maar al veel eerder over de brug komt. Ik ben ervan overtuigd dat de vraag naar financiering vanuit het mkb fors daalt op het moment dat alle uitstaande facturen tijdig worden voldaan."

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.