Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Achtergrond 1642 bekeken 2 reactieslaatste update:19 jan 2016

Gemeenten massaal naar China

Gemeenten reizen massaal naar China, waar ze met elkaar concurreren om deals. "Een meer gestructureerde aanpak zou beter zijn."

De lokale bestuurders en ambtenaren verzwakken de concurrentiepositie van Nederland als geheel, stellen economen in Het Financieele Dagblad. Om meer profijt uit de handelsbetrekkingen te halen is meer coördinatie nodig, vindt ook directeur Annette Nijs van de China-Europe International Business School: "Een meer gestructureerde aanpak zou beter zijn voor de werkgelegenheid."

Het leggen van contacten in China gaat wat onbesuisd te werk, is de kritiek. In gemeenten als Boxmeer, Almere, Heerlen, Weert en de Noordoostpolder heerst het idee dat China groot is en veel inwoners heeft. Vervolgens is het vliegticket snel geboekt. "Ze willen allemaal een graantje meepikken, zegt Nijs tegen BNR

Gemeenten hebben meestal geen heldere kijk op de kansen in China, volgens de economen en de directeur van de Business School "Ik denk dat zo'n gemeente meer van China wil dan andersom. De Chinese regering heeft meer oog voor lange strategische projecten, terwijl die gemeente juist werkgelegenheid binnen wil halen en bedrijfsterreinen wil vullen", aldus Nijs.

De rijksoverheid zou beter snappen waaraan de Chinezen behoefte hebben.

Grote handelsmissies
Door steeds vaker met grote handelsmissies van Hollandse topsectoren te vissen naar grote projecten is meer winst te halen. "Als je het slim aanpakt, en daar kunnen die gemeenten best een rol in spelen, moet je zeggen: we hebben een aantal topsectoren in de landbouw, voeding, water, energie, logistiek en ook de creatieve economie." Dat is dan ook de insteek van de landelijke overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.