Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Achtergrond 763 bekeken laatste update:19 jan 2016

Screening voor nieuwe wethouders

In Gelderland kiezen veel gemeenten ervoor om hun aanstaande wethouders te laten screenen door een extern bureau.

Onder meer Arn­hem, Nijmegen, Renkum, Wester­voort en gemeenten in de Lie­mers en de Achterhoek laten dit doen, meldt de Gelderlander. Het besluit is genomen door de Gelder­se Burgemeesterskring en de com­missaris van de Koning van de provincie Gelderland.​

Screening wethouders
Zes jaar geleden was het de toenmalige burgemeester van Doetinchem Herman Kaiser die het startschot gaf voor het screenen van nieuwe wethouders. Kaiser is momenteel burgemeester van Arnhem.

"De screening gaat verder dan alleen het onderzoeken van de ge­loofsbrieven", stelt een woordvoerder van de gemeente Renkum. "Er wordt ook geke­ken naar eventuele bekendheid bij politie en justitie en integri­teit. Dat laatste wordt steeds be­langrijker, vandaar dat er voor is gekozen daar door een onafhanke­lijke partij grondig naar te laten kijken."

Of registreer je om te kunnen reageren.