Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 583 bekeken laatste update:19 jan 2016

Stemmers kennen raadsleden niet

Bijna de helft van de stemgerechtigden kan geen enkel raadslid uit zijn gemeente opnoemen. Onder kiezers tot 35 jaar kent zelfs 60 procent er geen.

Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau Ipsos heeft gedaan voor het Algemeen Dagblad.

Hoe groter de stad, hoe kleiner de kans dat kiezers weten wie er in de gemeenteraad zitten: in de vier grootste steden, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht kent 55 procent van de bevolking vanaf 18 jaar geen enkel gemeenteraadslid.

In landelijk gebied en kleine dropen kent ruim tweederde van de ondervraagde kiezers één of meer raadsleden. Eenderde van hen gaat stemmen op een bekende.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat lokale politici de komende jaren bekender zullen worden, onder meer omdat gemeenten taken in de zorg overnemen.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.